Belgrádi fiúk

 2009.04.02. 12:01

-- A bejegyzés vendég postként korábban a b-oldal.blog.hu-n jelent meg ----

                      (köszönet a blog gazdáinak a lehetőségért)

1941 júniusában, a németek által megszállt Belgrádban járunk..."Ne a nevüket írja le! Őket magukat akarom leírva látni!" Innen ered az azóta kultikussá vált jugoszláv filmsorozat, a Belgrádi fiúk eredeti címe (Otpisani - "A leírtak"). Az első rész végén, a német tiszt ezzel a mondattal adja ki a parancsot a fiatal belgrádi ellenállók megsemmisítésére. Magyarországon a sorozatot 1979-ben vetítették: akkor - 8-10 évesen - öcsémmel és barátaimmal Svarc és Tihi voltak a hőseink, akik minden részben gyengítették a német hadigépezetet, borsot törtek a Wermacht, a Gestapo és a helyi kollaboránsok orra alá, sok fritzet lelőttek, szabotáltak, robbantottak, majd eltűntek a kerítésen, csatornanyíláson keresztül. A történések során a fiatalok közül is sokan meghaltak.

(Egy időben konkrétan állandóan belgrádi fiúkat játszottunk, kerítésugrás, kamu lövöldözés, kézigránát hajítás, jó náciként látványos vízbezuhanás, kövér meggy elharapása a meglövés utáni belső vérzést szimulálandó....)

A nosztalgia jegyében pár dolognak utánanéztem a sorozattal kapcsolatban, melyet most megosztanék veletek:

 

  • Svarc neve magyarosítva lett, mert eredeti neve Prle volt, amit a magyar szinkronhangok valószínűleg nehezen tudtak volna kiejteni. Leginkább svájci sapkában és pulóverben mutatkozott. A magyar névválasztásnál talán az is segített, hogy a partizánkodás mellett főállásban feketéző (orgazda) volt, de nem ezért szerettük....
  • Tihi, a komoly értelmiségi kolléga állandóan szürke öltönyben nyomta, legalábbis feltételezem, mert a sorozat fekete-fehér volt. :)
  • A helyi fasiszta kollaboránsokat kalapjukról lehetett felismerni.
  • A filmet Belgrádban 1974-ben eredeti helyszíneken forgatták, a '70-es évek bontásai és építkezései autentikus díszleteket és környezetet teremtettek.
  • A főszereplő színészek legtöbbje később további komoly karriert futott be, Svarc megszemélyesítője Dragan Nikolic 2007-ig több mint 60 filmben szerepelt.
  • Tihi alakítója Vojislav Brajovic pályája hasonlóan ívelt, Nikolic-csal több közös filmben is együtt játszottak, majd 2007-ben Szerbia kulturális miniszterévé nevezték ki. 2008-tól pedig a jelenlegi államelnök kulturális tanácsadója.
  • A sorozatból film is készült - vagy inkább fordítva: a film adta az alapot a 13 részes sorozathoz. Az epizódok 40-50 percesek voltak.

Az első sorozat epizódjai a következőek voltak:

1. A kórház

2. A garázs

3. Az áruló

4. A nyomda

5. Gombák

6. A csatorna

7. A banjica-i tábor

8. A postás

9. Paja

10. Vlada Rus

11. A betörés

12. A sebesült

13. A hajógyár

A sorozat zenéjét Milivoj Markovic szerezte, le sem tagadhatná, hogy például a főcím kompozíciót nem Isaac Hayes - Shaft témája, vagy Lalo Schiffrin valamelyik szerzeménye (pl. A sárkány közbelép főtémája) ihlette. Csak 0:20-ig kell várni, és jönnek a gitár riffek:

A nagy sikerre való tekintettel készült egy folytatás is, Povratak otpisani (A belgrádi fiúk visszatérése) címmel, de erről jóval kevesebb méltató szót találtam. Ezeket a részeket egyébként már színesben forgatták 1976-ban. A jugoszláv / szerb TV 5-6 évente ismétli a sorozatot, a mai napig stabil sikerrel.

Láthatjuk-e még ezt a klasszikus darabot?

Fórum hozzászólásokból egyértelmű, hogy igény "vóna" rá itthon is, de sajnos egy olyan bejegyzést is találtam egy volt MTV alkalmazott tollából, hogy nincs már meg a sorozat az archívumban. Pedig kíváncsi lennék az eredeti szinkronjára, ha valakinek feldereng, hogy kik voltak a magyar hangok, kérem, ossza meg. Annyi jó hírem viszont van, hogy igazi fanatikusok beszerezhetik a DVD kollekciót, kevésbé elvetemültek pedig online is megnézhetik Svarc és Tihi kalandjait - ékes eredeti nyelven természetesen.

Címkék: retro tv film fandor

A bejegyzés trackback címe:

https://diolenmobi.blog.hu/api/trackback/id/tr421041613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása